Kultowe jedzenie z PRL.
Pamiętasz je jeszcze?

Wspominasz czady PRL z sentymentem? Sprawdź, czy pamiętasz dania z tamtego okresu.
Twój wynik:

1 / 10 Jak nazywała się popularna guma do żucia?

Mickey
Donald
Mamba

2 / 10 Miks ryżu, ryby i przecieru pomidorowego to:

Sałatka rybna
Paprykarz szczeciński
Śledziki

3 / 10 Ten przysmak miał imitować czekoladę. Był to:

Budyń czekoladowy
Cukierki czekoladowe
Blok czekoladowy

4 / 10 Z czego robiło się kotlety, jeśli nie było mięsa ze schabu?

Mortadela
Salceson
Filet z kurczaka

5 / 10 Danie, które było niezwykle popularne na imprezach to:

Śledź po chińsku
Śledź po japońsku
Sałatka warzywna ze śledziem

6 / 10 Prawdziwy tatar przygotowuje się z wołowiny. A z czego często był tatar w PRL-u?

Wieprzowiny zabarwionej buraczkami
Mięsa drobiowego gotowanego w czerwonym winie
Mielonej wieprzowiny i drobiu z dodatkeim przecieru pomidorowego

7 / 10 Piszinger to:

Biszkopt z kremem czekoladowym
Torcik z wafli przekładanych masą
Inna nazwa sernika

8 / 10 Czym było „żabie oczko”?

Kotlet mielony z jajkiem
Tatar z żółtkiem
Kotlet z mortadeli z jajkiem sadzonym

9 / 10 Żółtka utarte z cukrem, do których czasem dodawano kakao to:

Kogel-mogel
Tarte
Słodki puch

10 / 10 Bryzol z pieczarkami to:

Schab faszerowany pieczarkami
Mielony z farszem z pieczarek
Cienko rozbita polędwica wołowa podawana z pieczarkami