Kultowe jedzenie z PRL.
Pamiętasz je jeszcze?
Wspominasz czady PRL z sentymentem? Sprawdź, czy pamiętasz dania z tamtego okresu.
Twój wynik:
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
1 / 10 Jak nazywała się popularna guma do żucia?
Mickey
Donald
Mamba
2 / 10 Miks ryżu, ryby i przecieru pomidorowego to:
Sałatka rybna
Paprykarz szczeciński
Śledziki
3 / 10 Ten przysmak miał imitować czekoladę. Był to:
Budyń czekoladowy
Cukierki czekoladowe
Blok czekoladowy
4 / 10 Z czego robiło się kotlety, jeśli nie było mięsa ze schabu?
Mortadela
Salceson
Filet z kurczaka
5 / 10 Danie, które było niezwykle popularne na imprezach to:
Śledź po chińsku
Śledź po japońsku
Sałatka warzywna ze śledziem
6 / 10 Prawdziwy tatar przygotowuje się z wołowiny. A z czego często był tatar w PRL-u?
Wieprzowiny zabarwionej buraczkami
Mięsa drobiowego gotowanego w czerwonym winie
Mielonej wieprzowiny i drobiu z dodatkeim przecieru pomidorowego
7 / 10 Piszinger to:
Biszkopt z kremem czekoladowym
Torcik z wafli przekładanych masą
Inna nazwa sernika
8 / 10 Czym było „żabie oczko”?
Kotlet mielony z jajkiem
Tatar z żółtkiem
Kotlet z mortadeli z jajkiem sadzonym
9 / 10 Żółtka utarte z cukrem, do których czasem dodawano kakao to:
Kogel-mogel
Tarte
Słodki puch
10 / 10 Bryzol z pieczarkami to:
Schab faszerowany pieczarkami
Mielony z farszem z pieczarek
Cienko rozbita polędwica wołowa podawana z pieczarkami
Więcej quizów
Zobacz inne quizy
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Wiedza ogólna
-
-