Kuchnia PRL-u.
Pamiętasz te potrawy?

Czy wspominasz czasy PRL z sentymentem? Przekonaj się, jak dobrze pamiętasz smaki tamtej epoki i sprawdź swoją wiedzę o jedzeniu z tamtych lat.
Twój wynik:

1 / 10 Czym było „żabie oczko”?

Kotlet mielony z jajkiem
Tatar z żółtkiem
Kotlet z mortadeli z jajkiem sadzonym

2 / 10 Sałatka, która królowała podczas domówek i świąt to:

Sałatka jarzynowa
Sałatka z kiszonych ogórków
Sałatka makaronowa

3 / 10 Jajka najczęściej podawane były w następujący sposób:

W majonezie
Na sałacie z warzywami
Smażone w panierce

4 / 10 Popularne ciasto kakaowe nosiło nazwę:

Kręcone z kakaem
Kakaowe
Murzynek

5 / 10 Żółtka utarte z cukrem, do których czasem dodawano kakao to:

Tarte
Kogel-mogel
Słodki puch

6 / 10 Słodki deser przygotowywany z mleka w proszku, kakao i herbatników to:

Piszinger
Krem sułtański
Blok czekoladowy

7 / 10 Jaki był popularny sposób parzenia kawy w czasach PRL?

Po włosku
Po japoński
Po turecku

8 / 10 Jeśli nie było schabu, to kotlety robiło się z:

Mortadeli
Kalafiora i jajek
Parówek

9 / 10 Jaki alkohol dodawano do kremu sułtańskiego?

Rum
Wódkę
Wino

10 / 10 Co przygotowywano z ryżu preparowanego?

Ciastka
Szyszki
Makaron