Kuchnia PRL-u.
Pamiętasz te potrawy?
Czy wspominasz czasy PRL z sentymentem? Przekonaj się, jak dobrze pamiętasz smaki tamtej epoki i sprawdź swoją wiedzę o jedzeniu z tamtych lat.
Twój wynik:
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
1 / 10 Czym było „żabie oczko”?
Kotlet mielony z jajkiem
Tatar z żółtkiem
Kotlet z mortadeli z jajkiem sadzonym
2 / 10 Sałatka, która królowała podczas domówek i świąt to:
Sałatka jarzynowa
Sałatka z kiszonych ogórków
Sałatka makaronowa
3 / 10 Jajka najczęściej podawane były w następujący sposób:
W majonezie
Na sałacie z warzywami
Smażone w panierce
4 / 10 Popularne ciasto kakaowe nosiło nazwę:
Kręcone z kakaem
Kakaowe
Murzynek
5 / 10 Żółtka utarte z cukrem, do których czasem dodawano kakao to:
Tarte
Kogel-mogel
Słodki puch
6 / 10 Słodki deser przygotowywany z mleka w proszku, kakao i herbatników to:
Piszinger
Krem sułtański
Blok czekoladowy
7 / 10 Jaki był popularny sposób parzenia kawy w czasach PRL?
Po włosku
Po japoński
Po turecku
8 / 10 Jeśli nie było schabu, to kotlety robiło się z:
Mortadeli
Kalafiora i jajek
Parówek
9 / 10 Jaki alkohol dodawano do kremu sułtańskiego?
Rum
Wódkę
Wino
10 / 10 Co przygotowywano z ryżu preparowanego?
Ciastka
Szyszki
Makaron