Pamiętasz jedzenie z czasów PRL-u?
Spróbuj zgarnąć komplet

Pamiętasz dania z okresu PRL? Sprawdź, co wiesz o kultowych potrawach z tamtego okresu.
Twój wynik:

1 / 10 Jaki był popularny sposób parzenia kawy w czasach PRL?

kawa azjatycka
kawa przelewana
kawa po turecku

2 / 10 Z czego zrobiony był piszinger?

z wafli przekładanych masą czekoladowo-orzechową
z wafli z kremem śmietankowym
z biszkopta przełożonego kremem czekoladowym

3 / 10 Z jakimi dodatkami podawano bryzol?

musztardą
smalcem
pieczarkami i cebulką

4 / 10 Czym było „żabie oczko”?

kotletem mielonym z jajkiem
tatarem z żółtkiem
kotletem z mortadeli z jajkiem sadzonym

5 / 10 Ten przysmak miał imitować czekoladę. Był to:

budyń czekoladowy
cukierki czekoladowe
blok czekoladowy

6 / 10 Z czego robiło się kotlety, jeśli nie było mięsa ze schabu?

z mortadeli
z parówek
z salcesonu

7 / 10 Imprezowa przekąska ze śledziem w roli głównej to:

śledź po chińsku
śledź po japońsku
śledź marynowany

8 / 10 Którego z tych składników używano do przygotowania szyszek?

gotowanego ryżu
ryżu preparowanego
surowego ryżu

9 / 10 Miks ryżu, ryby i przecieru pomidorowego to:

sałatka rybna
paprykarz szczeciński
śledziki w sosie

10 / 10 Sałatka, która królowała podczas domówek i świąt to:

sałatka makaronowa
sałatka ryżowa
sałatka jarzynowa