Jedzenie z czasów PRL.
Pamiętasz jeszcze te smaki?

Pamiętasz jakie przysmaki królowały na stołach w czasach PRL-u?Sprawdź!
Twój wynik:

1 / 10 Pischinger to:

torcik z wafli
deser z bitą śmietaną
żółtka ucierane z cukrem

2 / 10 Miks ryżu, ryby i przecieru pomidorowego to:

sałatka rybna
paprykarz szczeciński
śledziki

3 / 10 Jaki był popularny sposób parzenia kawy w czasach PRL?

po japońsku
po turecku
po grecku

4 / 10 Z jakimi dodatkami podawano bryzol?

z żółtym serem
z sosem beszamelowym
z cebulką i pieczarkami

5 / 10 Czym było „żabie oczko”?

kotletem mielonym z jajkiem
tatarem z żółtkiem
kotletem z mortadeli z jajkiem sadzonym

6 / 10 Którego z tych składników używano do przygotowania szyszek?

gotowanego ryżu
ryżu preparowanego
surowego ryżu

7 / 10 Ten przysmak miał zastępować czekoladę. Był to:

blok czekoladowy
cukierki czekoladowe
budyń czekoladowy

8 / 10 Żółtka utarte z cukrem, do których czasem dodawano kakao to:

tarte
puszek
kogel-mogel

9 / 10 Deser z parzonego ciasta przełożony kremem budyniowym to:

napoleonka
wuzetka
karpatka

10 / 10 Czego nie mogło zabraknąć w kremie sułtańskim?

czekolady
pomarańczy
rodzynek