Pamiętasz, co jadało się w czasach PRL-u?
Sprawdź!

Blok czekoladowy, oranżada w proszku i sałatka jarzynowa – smaki PRL-u to prawdziwa nostalgia! Czy pamiętasz kultowe dania i słodycze tamtych lat? Sprawdź swoją wiedzę i przekonaj się, ile z nich wciąż kojarzysz!
Twój wynik:

1 / 10 Zupa z chleba i wrzątku to:

wodzionka
zalewajka
polewka chlebowa

2 / 10 Czym był kogel-mogel?

ubitymi jajkami z cukrem wanilinowym
ucieranymi żółtkami z cukrem
ciastkiem z bitą śmietaną

3 / 10 Andruty to:

wafelki w czekoladzie
cienkie placki przełożone dżemem
cienkie wafle

4 / 10 Którego z tych składników nie mogło zabraknąć w kremie sułtańskim?

rodzynek
wafli
wina

5 / 10 Szyszki z ryżu preparowanego robiło się z dodatkiem:

krówek lub kajmaku
kukułek
mleka w proszku

6 / 10 Czym była lorneta z meduzą?

schabem z dwoma sadzonymi jajkami
tatarem z dwoma żółtkami
dwoma kieliszami wódki z zimnymi nóżkami

7 / 10 Co znajdowało się w gumie Donald?

historyjki obrazkowe
losy na loterię
naklejki

8 / 10 Schabowe często robiono z:

mortadeli
wątróbki
parówek

9 / 10 Pischinger to:

ciasto biszkoptowe z kremem
torcik z wafli przekładanych masą czekoladowo-orzechową
inna nazwa karpatki

10 / 10 Rolmops to:

rolada z wołowiny
śledź zawijany z dodatkami
koreczki ze śledzi