Smaki PRL-u.
Tylko urodzeni w tamtych czasach mają szanse na komplet

Smaki PRL-u to nie tylko proste składniki, ale i sprytne przepisy, które pozwalały wyczarować coś z niczego. Pamiętasz, co wtedy jadano? Sprawdź swoją wiedzę i przekonaj się, ile zostało ci w pamięci z tamtych lat!
Twój wynik:

1 / 10 Z jakiej wędliny robiono kotleta, gdy nie było schabu?

z szynki
z salcesonu
z mortadeli

2 / 10 Jak nazywało się ciasto parzone z kremem budyniowym?

karpatka
wuzetka
napoleonka

3 / 10 Ten deser serwowano w każdej kawiarni. Składał się między innymi z bitej śmietany i rodzynek.

krem sułtański
ajerkoniak
ciepłe lody

4 / 10 Galaretki mięsne to inaczej:

zimne nóżki
podróbki
meduzki

5 / 10 Z jakiego mleka robiło się blok czekoladowy?

kwaśnego
w proszku
odtłuszczonego

6 / 10 Ryba, która królowała na polskich stołach podczas Bożego Narodzenia i do dziś się nią zajadamy to:

węgorz
pstrąg
karp

7 / 10 Jednym ze składników paprykarzu szczecińskiego był:

ryż
kurczak
ogórek

8 / 10 Z czego zrobiony był bryzol?

z jajek
z bitej śmietany
z mięsa

9 / 10 Sałatka, która pojawiała się na stole na każdej imprezie to:

sałatka gyros
sałatka jarzynowa
sałatka z ogórków

10 / 10 Z czego robiło się kogel-mogel?

żółtka jaja i cukru
mleka i jajka
śmietany i żółtka