Co jadło się w PRL-u?
Mało kto zdobywa 10/10

Czy smak bloku czekoladowego, sałatki jarzynowej i oranżady w proszku budzi w tobie nostalgię? Cofnij się w czasie i sprawdź, ile wiesz o kultowych przysmakach PRL-u!
Twój wynik:

1 / 10 Popularne danie ze śledziem nazywało się:

śledź po japońsku
śledź po polsku
śledź rozmaitości

2 / 10 Ciemne ciasto przełożone marmoladą i kremem z bitej śmietany nazywało się:

karpatka
wuzetka
napoleonka

3 / 10 Jak najczęściej parzono kawę?

po turecku
po niemiecku
po rosyjsku

4 / 10 Co było głównym składnikiem „zupy nic”?

mleko
rosół
pomidory

5 / 10 Żółtka utarte z cukrem nazywały się:

puszek
kogel-mogel
delicje

6 / 10 Jakie mleko dodawano do bloku czekoladowego?

kwaśne
zwykłe
w proszku

7 / 10 Czym były andruty?

musem z owoców
cienkimi wafelkami
ciastem biszkoptowym

8 / 10 Z jakim produktem kojarzy wam się nazwa „Makarena”?

z gumą do żucia
z cukierkami
z galaretkami owocowymi

9 / 10 Z czego robiło się słynne szyszki?

z ryżu gotowanego i karmelu
z ryżu preparowanego i krówek
z wiórków kokosowych i czekolady

10 / 10 Czym było ColaCao?

napojem czekoladowym
proszkiem do pieczenia
deserem z bitą śmietaną