Pamiętasz jedzenie w czasach PRL-u?
Sprawdź się w tym QUIZIE

Kolejki, kartki i domowe wynalazki kulinarne – jedzenie z czasów PRL-u wraca we wspomnieniach. Przekonaj się, ile z tego pamiętasz!
Twój wynik:

1 / 10 Miks ryżu, ryby i przecieru pomidorowego to:

paprykarz szczeciński
sałatka rybna
śledzik w pomidorach

2 / 10 Ten przysmak miał imitować czekoladę. Był to:

baton kakaowy
blok czekoladowy
budyń czekoladowy

3 / 10 Irysy to nazwa:

cukierków
ciastek
czekoladek

4 / 10 Danie, które było niezwykle popularne na imprezach to:

kotlet po rosyjsku
makrela po chińsku
śledź po japońsku

5 / 10 W skład jakiego deseru wchodził rum?

karpatki
kogla-mogla
kremu sułtańskiego

6 / 10 Prawdziwy tatar przygotowuje się z wołowiny. A z czego często był tatar w PRL-u?

z fileta drobiowego z czerwoną kapustą
z mięsa wieprzowego z buraczkami
z buraczków i mielonej kiełbasy

7 / 10 Z jakimi dodatkami podawano bryzol?

z żółtym serem
z sosem beszamelowym
z cebulką i pieczarkami

8 / 10 Czym było „żabie oczko”?

kotletem mielonym z jajkiem
tatarem z żółtkiem
kotletem z mortadeli z jajkiem sadzonym

9 / 10 Jaki był popularny sposób parzenia kawy w czasach PRL?

po turecku
po japońsku
po włosku

10 / 10 Rolmops to:

rolada z wołowiny
śledź zawijany z dodatkami
koreczki ze śledzi