Co jadło się w czasach PRL-u?
Sprawdź, czy pamiętasz te smaki

Pamiętasz smaki z czasów PRL-u?
Twój wynik:

1 / 10 Z jakimi dodatkami podawano bryzol?

z żółtym serem
z sosem beszamelowym
z cebulką i pieczarkami

2 / 10 Czym było „żabie oczko”?

kotletem mielonym z jajkiem
tatarem z żółtkiem
kotletem z mortadeli z jajkiem sadzonym

3 / 10 Deser z parzonego ciasta przełożony kremem budyniowym to:

karpatka
wuzetka
napoleonka

4 / 10 Popularna konserwa z rybą, ryżem i pulpą pomidorową to:

paprykarz szczeciński
sałatka śledziowa
gulasz angielski

5 / 10 Żółtka utarte z cukrem, do których czasem dodawano kakao to:

tarte
puszek
kogel-mogel

6 / 10 Sałatka, która królowała podczas domówek i świąt to:

sałatka jarzynowa
sałatka z kiszonych ogórków
sałatka śledziowa

7 / 10 Słodki deser przygotowywany z mleka w proszku, kakao i herbatników to:

szyszki
blok czekoladowy
pischinger

8 / 10 Jeśli nie było schabu, to kotlety robiło się z:

kalafiora i jajek
parówek
mortadeli

9 / 10 Danie ze śledziem nosiło nazwę:

śledź po polsku
śledź po japońsku
śledź po rosyjsku

10 / 10 Dodatkiem do lornety z meduzą była:

herbata
Polo Cockta
wódka