Smaki PRL-u.
Pamiętasz, co to kogel-mogel?

Wychowywałeś się w czasach PRL-u? Sprawdź, czy pamiętasz, co wtedy królowało na stołach.
Twój wynik:

1 / 11 Jak najczęściej podawano śledzie?

po polsku
po japońsku
po gruzińsku

2 / 11 Jak serwowano fasolę?

po bretońsku
po angielsku
po rosyjsku

3 / 11 Smażona wędlina w panierce serwowana do obiadu to:

salceson
kiełbasa podwawelska
mortadela

4 / 11 Jak nazywał się krem, w którego składzie były między innymi rodzynki i rum?

turecki
sułtański
amerykański

5 / 11 Podawano go ze smażoną cebulką i pieczarkami. O jakie danie chodzi?

bryzol
tatar
gulasz

6 / 11 Z czego robiono blok czekoladowy?

z mleka skondensowanego i herbatników
z mleka w proszku i herbatników
z kwaśnego mleka i biszkoptów

7 / 11 Popularne wafle przekładane kremem czekoladowym to:

szyszki
andruty
pischingery

8 / 11 Lorneta podawana do meduzy to:

piwo
wino
wódka

9 / 11 Zupa „nic” była robiona na:

rosole
mleku
koncentracie pomidorowym

10 / 11 Kultowa sałatka z czasów PRL-u to:

sałatka jarzynowa
sałatka domowa
sałatka makaronowa

11 / 11 Z czego robiło się kogel-mogel?

z białek jaj i cukru
z żółtek i cukru
z całych jaj i cukru pudru