Co jadło się w czasach PRL-u?

Wróć myślami do smaków dzieciństwa i kuchennych klasyków sprzed lat — sprawdź, jak dobrze pamiętasz smaki PRL-u i które z nich nadal potrafią zaskoczyć.
Twój wynik:

1 / 10 Co było głównym składnikiem zimnych nóżek?

nogi z królika
nogi wieprzowe
nogi indycze

2 / 10 Popularnym deserem z dodatkiem alkoholu, który serwowano w kawiarniach, był:

pischinger
krem sułtański
kogel-mogel

3 / 10 Z jakimi dodatkami podawano bryzol?

z jajkiem sadzonym
z cebulką i pieczarkami
z sosem tatarskim

4 / 10 Czym było „żabie oczko”?

kotletem mielonym z jajkiem
tatarem z żółtkiem
kotletem z mortadeli z jajkiem sadzonym

5 / 10 Popularna konserwa z rybą, ryżem i pulpą pomidorową to:

śledź po japońsku
paprykarz szczeciński
śledź w sosie salsa

6 / 10 Sałatka, która pojawiała się na każdej domówce, to:

sałatka makaronowa
sałatka ryżowa
sałatka jarzynowa

7 / 10 Z jakiego mleka robiło się blok czekoladowy?

z mleka w proszku
z kwaśnego mleka
z mleka odtłuszczonego

8 / 10 Na wigilię na stole pojawiała się ta ryba. Dziś także kupujemy ją na święta. Wiesz, o jaką rybę chodzi?

o węgorza
o leszcza
o karpia

9 / 10 Jak nazywał się odpowiednik Coca-Coli?

Colo-Pola
Polo-Cockta
Polo-Cola

10 / 10 Z czego robiło się kogel-mogel?

z białka jaj
z mleka i cukru
z żółtek i cukru