To jadało się w czasach PRL-u. W tym QUIZIE młodzież nie ma szans

To jadało się w czasach PRL-u.
W tym QUIZIE młodzież nie ma szans

Pamiętasz, co jadało się w czasach PRL-u? Sprawdź się w tym QUIZIE.
Twój wynik:

1 / 10 Czym była lorneta z meduzą?

to dwa desery i szklanka herbaty
to tatar i dwa piwa
to zimne nóżki i dwa kieliszki wódki

2 / 10 Z czego robiono kotlety, gdy nie było schabu?

z mortadeli
z salcesonu
z parówek

3 / 10 Zupę szczawiową podawano najczęściej z:

gotowanym jajkiem
makaronem
ryżem

4 / 10 Jaka ryba pojawiała się na stole podczas Świąt Bożego Narodzenia?

łosoś
karp
węgorz

5 / 10 Danie z ryby, pulpy pomidorowej i ryżu to:

paprykarz szczeciński
sałatka rybna
śledź po japoński

6 / 10 Jednym ze składników „zupy nic” był/było:

dżem
masło
mleko

7 / 10 Co było głównym składnikiem zimnych nóżek?

nogi z królika
nogi wieprzowe
nogi indycze

8 / 10 Zupa z chleba i wrzątku to:

wodzionka
zalewajka
polewka chlebowa

9 / 10 Czym było „żabie oczko”?

sałatką warzywną z całym jajkiem
tatarem z żółtkiem
kotletem z mortadeli z jajkiem sadzonym

10 / 10 W jakim sosie najczęściej podawano parówki?

chrzanowym lub pomidorowym
musztardowym
słodko-kwaśnym