Jak dobrze znasz się na gotowaniu?

Myślisz, że wiesz wszystko o gotowaniu? Pytamy o techniki kulinarne.
Twój wynik:

1 / 10 Jaka technika gotowania polega na powolnym gotowaniu składników w hermetycznie zamkniętej torebce w kontrolowanej temperaturze wody?

Sous-vide
Konfitowanie
Poêlé

2 / 10 Która technika gotowania odnosi się do długiego gotowania mięs w ich własnych tłuszczach?

Grillowanie
Konfitowanie
Smażenie głębokie

3 / 10 Jak nazywa się metoda, w której składniki są smażone, a następnie duszone w sosie pod przykryciem?

Braising
Sautéing
Glazurowanie

4 / 10 Co oznacza termin „chiffonade” w kulinariach?

Dekorowanie deserów
Cięcie liściastych warzyw lub ziół w cienkie paski
Mielenie mięsa

5 / 10 W której technice gotowania używa się niewielkiej ilości tłuszczu, aby smażyć składniki na dużym ogniu, mieszając je szybko?

Smażenie w woku (stir-frying)
Smażenie głębokie
Smażenie na patelni (pan-frying)

6 / 10 Co oznacza termin „sauté”?

Gotowanie na parze
Szybkie smażenie na niewielkiej ilości tłuszczu lub bez panierki
Długie gotowanie w wolnowarze

7 / 10 Która metoda gotowania polega na gotowaniu składników w niewielkiej ilości płynu pod wysokim ciśnieniem?

Gotowanie na parze
Gotowanie w szybkowarze
Duszenie

8 / 10 Jak nazywa się technika szybkiego gotowania warzyw lub owoców w wrzącej wodzie, a następnie zanurzania ich w zimnej wodzie?

Blanchowanie
Parzenie
Stewing

9 / 10 Co oznacza gotowanie „al dente”?

Gotowanie do miękkości
Gotowanie do półmiękkości
Gotowanie do stanu, gdy makaron jest jeszcze lekko twardy

10 / 10 Co to jest „flambé”?

Marynowanie żywności w alkoholu
Podpalanie potrawy z dodatkiem alkoholu, tworząc efekt płomienia
Szybkie gotowanie na parze