Kultowe dania PRL-u.
Pamiętacie je wszystkie?

Pamiętasz smaki PRL-u? Spróbuj sił w kulinarnym QUIZIE.
Twój wynik:

1 / 10 Danie ze śledziem nosiło nazwę:

śledź po polsku
śledź po kaszubsku
śledź po japońsku

2 / 10 Bryzol to:

sałatka
rozbity płat mięsa, usmażony i podawany z pieczarkami i cebulką
rodzaj tatara

3 / 10 Dodatkiem do lornety z meduzą była:

wódka
herbata
surówka

4 / 10 Z czego robiło się szyszki?

z ryżu preparowanego i karmelu
z kaszy manny i mleka
z płatków owsianych i cukru

5 / 10 Jednym ze składników pasty kanapkowej o nazwie awanturka był:

ryż
twaróg
ziemniak

6 / 10 Krem sułtański miał dodatek:

rumu
wina
wódki

7 / 10 Z czego robiono kotlety, gdy nie było schabu?

z parówek
z wołowiny
z mortadeli

8 / 10 Jak nazywały się utarte żółtka z cukrem?

ucierajki
kogel-mogel
pianki

9 / 10 Jakie mleko dodawano do bloku czekoladowego?

kozie
kwaśne
w proszku

10 / 10 Którego ze składników nie dodawano do wodzionki?

czerstwego chleba
czosnku
makaronu