Co wiesz o jajkach?
Komplet punktów tylko dla prawdziwych znawców

Na twardo, na miękko, sadzone i faszerowane – jajka skrywają więcej ciekawostek, niż się wydaje. Sprawdź, ile o nich wiesz!
Twój wynik:

1 / 10 Co to jest chalaza w jajku?

Część skorupki
Rodzaj bakterii
Białkowa nić stabilizująca żółtko

2 / 10 Co wpływa na kolor skorupki jajka?

Dieta kury
Rasa kury
Światło słoneczne

3 / 10 Który kraj jest największym producentem jaj na świecie?

Rosja
Kanada
Chiny

4 / 10 Co oznacza numer na skorupce jajka?

Datę ważności
Sposób karmienia kur
Metodę hodowli

5 / 10 Która część jajka zawiera najwięcej tłuszczów?

Żółtko
Białko
Skorupka

6 / 10 Ile białka zawiera średnie jajko?

Około 3 gramów
Około 9 gramów
Około 6 gramów

7 / 10 Który z tych składników odżywczych NIE znajduje się w jajku?

Witamina C
Żelazo
Białko

8 / 10 Dlaczego niektóre jajka mają zielonkawy odcień po ugotowaniu?

Reakcja chemiczna żółtka z żelazem w białku
Niska jakość jaj
Reakcja żółtka z tlenem

9 / 10 Ile jaj średnio znosi kura rocznie?

100-150
400-450
250-300

10 / 10 Która część jajka jest źródłem lecytyny?

Białko
Skorupka
Żółtko