Co wiesz o czekoladzie?
Spróbuj pobić 6/10

Twój wynik:

1 / 10 Jak nazywa się proces mieszania masy czekoladowej w celu poprawy jej konsystencji?

temperowanie
konszowanie
blanszowanie

2 / 10 W jakim kraju powstała pierwsza tabliczka mlecznej czekolady?

w Niemczech
w Szwajcarii
we Włoszech

3 / 10 Jak nazywa się słynna belgijska marka czekolady?

Lindt
Toblerone
Godiva

4 / 10 Jaki składnik nie występuje w czekoladzie białej?

cukier
mleko
miazga kakaowa

5 / 10 Jakie mleko jest używane do produkcji czekolady mlecznej?

krowie
kozie
owcze

6 / 10 Który z tych krajów jest największym producentem kakao na świecie?

Brazylia
Ghana
Wybrzeże Kości Słoniowej

7 / 10 Kto sprowadził czekoladę do Europy w XVI wieku?

Hiszpanie
Belgowie
Francuzi

8 / 10 Która z poniższych czekolad nie zawiera laktozy?

biała
gorzka
mleczna

9 / 10 Jaki kolor mają surowe ziarna kakaowca?

zielony
czarny
biały

10 / 10 Kiedy obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Czekolady?

10 maja
7 lipca
14 września