Co wiesz o mleku i jego przetworach?
Sprawdź się w quizie

Mleko to produkt, którego używamy niemal codziennie. Sprawdź, jak dobrze je znasz.
Twój wynik:

1 / 10 Jak nazywa się proces podgrzewania mleka w celu zniszczenia drobnoustrojów chorobotwórczych?

pasteryzacja
fermentacja
homogenizacja

2 / 10 Jak nazywa się cukier naturalnie występujący w mleku?

sacharoza
laktoza
glukoza

3 / 10 Co oznacza skrót UHT na opakowaniu mleka?

Ultra High Temperature
Ultra Healthy Taste
Ultra Heat Treatment

4 / 10 Który ser jest tradycyjnie wytwarzany z mleka owczego w Grecji?

feta
cheddar
brie

5 / 10 Jakie bakterie odpowiadają za fermentację mleka w jogurcie?

Bacillus subtilis
Escherichia coli
Lactobacillus bulgaricus

6 / 10 Co powstaje z ubijania śmietany?

masło
serwatka
kefir

7 / 10 Jak nazywa się francuski ser z białą pleśnią?

Camembert
Ricotta
Grana Padano

8 / 10 Jakie mleko jest najczęściej używane do produkcji mozzarelli tradycyjnej?

końskiego
koziego
bawolego

9 / 10 Jak nazywa się płyn pozostały po produkcji sera?

serwatka
maślanka
klarowizna

10 / 10 Co jest głównym składnikiem ricotty?

serwatka
maślanka
kefir