Co wiesz o jajkach?
Komplet punktów tylko dla prawdziwych znawców

Jesteś smakoszem jajek? Sprawdź, co wiesz o jednym z najbardziej popularnych produktów wykorzystywanych w kuchni.
Twój wynik:

1 / 10 Co wpływa na kolor skorupki jajka?

Dieta kury
Rasa kury
Światło słoneczne

2 / 10 Która część jajka zawiera najwięcej tłuszczów?

Żółtko
Białko
Skorupka

3 / 10 Który z tych składników odżywczych NIE znajduje się w jajku?

Witamina C
Żelazo
Białko

4 / 10 Ile jaj średnio znosi kura rocznie?

100-150
250-300
400-450

5 / 10 Co to jest chalaza w jajku?

Część skorupki
Rodzaj bakterii
Białkowa nić stabilizująca żółtko

6 / 10 Który kraj jest największym producentem jaj na świecie?

Chiny
Rosja
Kanada

7 / 10 Co oznacza numer na skorupce jajka?

Datę ważności
Metodę hodowli
Sposób karmienia kur

8 / 10 Ile białka zawiera średnie jajko?

Około 6 gramów
Około 3 gramów
Około 9 gramów

9 / 10 Która część jajka jest źródłem lecytyny?

Białko
Żółtko
Skorupka

10 / 10 Dlaczego niektóre jajka mają zielonkawy odcień po ugotowaniu?

Reakcja żółtka z tlenem
Reakcja chemiczna żółtka z żelazem w białku
Niska jakość jaj