Quiz kulinarny.
Jesteś mistrzem kuchni?

Zapraszamy do kulinarnej podróży. W tym quizie prawda-fałsz pytamy o popularne dania.
Twój wynik:

1 / 8 Jednym ze składników farszu pierogów ruskich jest biały ser.

Prawda
Fałsz

2 / 8 Tradycyjne racuchy przygotowuje się z dodatkiem drożdży.

Prawda
Fałsz

3 / 8 Tradycyjne cepeliny nie zawierają dodatku surowych ziemniaków.

Prawda
Fałsz
Cepeliny przygotowuje się z surowych i gotowanych ziemniaków.

4 / 8 Jajko po wiedeńsku to jeden z rodzajów jajek gotowanych na twardo.

Prawda
Fałsz
Jajka po wiedeńsku – jeden ze sposobów podania jajek na miękko.

5 / 8 Karpatkę przygotowuje się z ciasta parzonego.

Prawda
Fałsz

6 / 8 Blanszowanie to sposób obróbki cieplnej żywności, polegający na zanurzeniu jej na kilkanaście do kilkudziesięciu sekund we wrzątku i następnym schłodzeniu poprzez zanurzenie w zimnej wodzie.

Prawda
Fałsz

7 / 8 Gzik, który podaje się z ziemniakami, robi się z białego sera.

Prawda
Fałsz

8 / 8 Farsz, który znajduje się w tradycyjnym kotlecie devolay składa się z sera i szynki.

Prawda
Fałsz
Farsz znajduje się w tradycyjnym kotlecie devolay składa się z masła i koperku.