Dobrze znasz dania kuchni polskiej?
Smakosze zgarną 100%

Sprawdź swoją wiedzę i przekonaj się, czy rozpoznasz smakowite potrawy z każdego zakątka Polski! Czy wiesz, czym różni się bigos od żurku? A może masz pewność, że wiesz, z czego zrobiona jest prawdziwa sałatka jarzynowa?
Twój wynik:

1 / 10 Pieczona lub gotowana nóżka wieprzowa podawana z kapustą to:

pieczeń rzymska
golonka
sznycel

2 / 10 Można je podawać z cukrem, śmietaną lub z gulaszem.

kluski śląskie
placki ziemniaczane
gołąbki

3 / 10 Zupa, której głównymi składnikami są zaprawiany octem rosół oraz krew zwierzęca to:

żurek
zalewajka
czernina

4 / 10 Można podawać go z uszkami lub krokietem.

rosół
żurek
barszcz

5 / 10 Tradycyjna zupa kuchni góralskiej to:

kwaszonka
kwaśniak
kwaśnica

6 / 10 Danie na zdjęciu to:

Danie na zdjęciu to:
Źródło: MichalPL / Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0
łazanki
kapuśniak
bigos

7 / 10 Jaki farsz znajdziemy w pierogach ruskich?

mięsny
z białego sera i ziemniaków
z kapusty i grzybów

8 / 10 Inna nazwa kartaczy to:

Inna nazwa kartaczy to:
Źródło: Bdx / Creative Commons Zero, Public Domain Dedication
cepeliny
komle
tarcioki

9 / 10 Co jest podstawowym składnikiem szarych klusek?

mąka żytnia
kasza jaglana
tarte, surowe ziemniaki

10 / 10 Zupa przygotowywana na bazie zakwasu z chleba żytniego to:

żętyca
zalewajka
żurek